Je eerste eigen appartement of woning, eindelijk samenwonen of een grotere, nieuwe woning; een andere plek om te wonen kondigt een nieuwe fase in je leven aan. En een nieuw adres betekent ook dat je al jouw spullen van de ene locatie naar de andere zal moeten verhuizen!
Bij verhuizen komt vaak meer kijken dan je op het eerste gezicht verwacht. Daarom vind je hieronder een handige verhuischecklist waarbij alle punten worden besproken waar je aan moet denken als je gaat verhuizen.
Plan de verhuisdatum
Nu je weet dat je gaat verhuizen, is het verstandig om een verhuisdatum te plannen. Op basis van deze datum kun je vervolgens alle zaken rondom het verhuizen regelen.
Check de opzegtermijn of zet je woning te koop
o Woon je momenteel in een huurwoning? Controleer dan de opzegtermijn van je huidige woning. Zo weet je hoe ver van tevoren je de huisbaas moet inlichten over je verhuizing. Meestal bedraagt de opzegtermijn 1 of 2 maanden. Controleer ook of de opzegtermijn ingaat per de 1e van de maand of per direct en of je nog borg terugkrijgt.
o Verlaat je een koopwoning? Zet deze woning dan te koop. Je kunt zelf je woning verkopen of het regelen via een makelaar.
Huisvestingsvergunning
Als je een goedkope woning wilt huren of kopen, kan het zijn dat je een huisvestingsvergunning moet aanvragen. De gemeente bepaalt of een huisvestingsvergunning nodig is en voor welke woningen. Informeer daarom bij je gemeente of dit op jouw toekomstige woning van toepassing is.
Overzicht verbouwing of renovatie maken
Maak een lijstje van de onderdelen van je nieuwe woning die vervangen of vernieuwd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van muren, een nieuwe keuken of badkamer of het aanleggen van gas/water/licht, maar vergeet ook zeker niet zaken zoals het aanschaffen van een nieuwe vloer, verlichting en het schilderen van de woning. Rangschik het lijstje naar wat eerst moet gebeuren, wat als tweede, etc. Ga daarbij na wat wanneer geregeld moet worden. Zo heb je voor jezelf een duidelijk overzicht van alles wat nog moet gebeuren voordat je je woning kunt betrekken en kun je rustig alles plannen.
Hypotheek afsluiten
o Ga je een woning kopen? Dan zal je een hypotheek nodig hebben om de woning te kunnen financieren. Informeer bij banken naar de mogelijkheden of vraag een financieel adviseur je hierbij te helpen.
o Als je al een hypotheek hebt voor je huidige woning, kun je besluiten deze mee te nemen naar je nieuwe woning of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Vraag bij de bank of je financieel adviseur om advies.
Huurtoeslag
Ga je een woning huren? Wellicht kun je dan huurtoeslag of huursubsidie krijgen. Dat is een bijdrage in de huurkosten als de huurkosten te hoog zijn in verhouding met het inkomen. Op de website van de Belastingdienst kan een proefberekening worden gemaakt en kan de huurtoeslag worden aangevraagd.
Nieuwe gemeente
Verhuis je naar een andere (onbekende) gemeente? Dan is het nuttig om alvast informatie over de gemeente en de omgeving aan te vragen. Oriënteer je op voorzieningen in de buurt, zoals supermarkten, zorg, scholen, verenigingen, opvang en openbaar vervoer. Check ook de belastingen en gemeentelijke bepalingen.